Új bérlők Dél-Budán

Új bérlők Dél-Budán

Technológiai és mérnöki vállalatok költöznek a Science Parkba

A technológiai vállalatok hagyományosan azokat az irodaházakat részesítik előnyben, amelyek tudományegyetemek és más, a vállalatokkal együttműködő informatikai és technológiai cégek közelében találhatóak. Budapest egyik legkeresettebb, dél-budai irodapiacán elhelyezkedő Science Park irodaház üdvözli a legújabb bérlőit: az AVL AUTÓKUT Mérnöki Kft., a Flexet, a Hydro Extrusion Hungary-t és a Solvo Biotechnology-t – akik együttesen több mint 4 300 négyzetméter első osztályú irodaterületre írtak alá bérleti szerződést.

A magyarországi információs és kommunikációs technológia (IKT) szektor virágzik: a GDP közel 5 százalékát állítja elő, míg a munkaerő 2,5 százalékát foglalkoztatja, a KSH legfrissebb 2016/2017-es adatai szerint. Az IKT-ágazat a teljes bruttó hozzáadott érték (GVA, az Informatikai Vállalkozások Szövetsége adatain szerint 7-8%) jelentős arányú hozzájárulásával Magyarországot előkelő helyre pozícionálja, olyan országok közé, mint az Egyesült Királyság, Írország vagy Svédország, maga mögé utasítva számos más uniós tagállamot. A trend pedig valószínűleg a jövőben is folytatódik, mivel a fiatalabb generáció tagjai közül nagyobb arányban választják az informatikát, mint korábban; 2010-ben a főiskolai és az egyetemi hallgatók csupán 3 százaléka vett részt informatikai képzésben, míg 2016-ra ez arány közel 7 százalékra nőtt.

A magyar IKT-szektor lendületét a CBRE budapesti irodapiacra vonatkozó adatai is alátámasztják, hiszen 2016-ban és 2017-ben 103 IKT-cég több mint 110 ezer négyzetméter irodaterületet bérelt.

A Váci úti irodafolyosó és Közép-Pest mellett Dél-Buda lett az a fontos helyszín, ahol az IKT-cégek új székhelyet választanak, hiszen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az ELTE Természettudományi Kara és a Budapesti Corvinus Egyetem közelsége implicit módon támogatja a vállalatokat az új, fiatal szakemberek munkaerő felvétele során. A felsőoktatási intézmények mellett számos IKT-vállalat is vonzónak találja az iparágban működő cégek egymáshoz közeli irodabérlésének lehetőségét, ami növelheti a termelékenységet.

Az AVL AUTÓKUT Mérnöki Kft., a Flex, a Hydro Extrusion Hungary Shared Services üzletága és a Solvo Biotechnology is ezért választotta a Science Park Irodaházat választotta, amikor több mint 4 300 négyzetméter első osztályú irodaterületre írtak alá bérleti szerződést.

“A Solvo-nak a Science Park lokációja azért ideális, mert közel fekszik az egyetemekhez és a Magyar Tudományos Akadémiához egyaránt – ez pedig meghatározó volt számunkra. Ráadásul, az épület kiváló szolgáltatásai és központi fekvése Budapesten kulcsfontosságú döntési tényező volt a Solvo számára, hogy új laboratóriumot építsen a Science Parkban “- nyilatkozta Berend Oosterhuis, a Solvo ügyvezető igazgatója.

„A Science Park irodaház tökéletes választás számunkra, mert a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és technológiai partnereink szomszédsága támogat minket abban, hogy vonzóak legyünk a fiatal szakemberek számára, és fenntartsuk partnereinkkel való közös kutatásokat és együttműködést. Fontos szempont volt az is, hogy tömegközlekedéssel sőt kerékpárral is könnyen elérhető a munkahely minden kollégánknak “- nyilatkozta Sajben László, az AVL AUTÓKUT Mérnöki Kft. szoftverfejlesztési igazgatója.

“Ahogyan a Sketch-to-Scale® terméktervezés, a mérnöki és gyártási szolgáltatások iránti kereslet nő, számunkra fontos, hogy olyan modern irodában működjünk, amely központi elhelyezkedésű és egyben könnyen megközelíthető ügyfeleink és kollégáink számára. A felsőoktatási intézmények közelsége vonzóvá tesz minket a frissdiplomások szemében, és jó lehetőségeket kínál az üzlet és az oktatás együttműködésének. Így a Science Park nyilvánvaló választás volt a Flex számára. “- nyilatkozta Fabio Zuliani, a Flex Design Center igazgatója.

Varga Judit MRICS, a CBRE irodaügynökségi vezetője szerint „a Science Park irodaházban hamarosan befejeződnek a felújítási munkálatok, Így a dél-budai irodapiacon a jövőben is betölti informatikai és technológiai központ szerepét, ráadásul a fennmaradó 12 ezer négyzetméter szabad A-kategóriás irodaterület egyedülálló lehetőség mind ezen az alpiacon, mind Budapesten.”