Álpadlót vagy sem? Ez itt a kérdés

Álpadlót vagy sem? Ez itt a kérdés

Avagy hogyan helyezzük el az elektromos és hálózati kábeleket új irodánk kialakításakor?

Ahhoz, hogy érthetővé váljon, mitől időszerű ez a kérdés, lépjünk egy kicsit vissza az időben. 2003-ban Nagy Iván és Cságoly Ferenc tervei alapján megépült a Science Park irodaház, amely szinte azonnal Újbuda egyik emblematikus épületévé vált. Bár manapság nagy pezsgésnek lehetünk tanúi az irodaház-piacon, a Petőfi híd lábánál található épületkomplexum még ma is elismerést vált ki a szakemberekből és a laikusokból egyaránt.

De ahhoz, hogy ez így is maradjon, meg kell őrizzük az épület értékét. Ezért döntöttünk úgy nemrégiben, hogy eljött az ideje egy kis vérfrissítésnek: megújítottuk épületünk arculatát. És ez még csak a kezdet, amit hamarosan teljes körű műszaki felújítás is követ. Közeleg tehát a pillanat, amikor el kell döntenünk – új bérlőinkkel karöltve-, hogy az elektromos és hálózati kábelek hol kapjanak helyet az új irodákban. Valószínűleg azzal senkinek sem mondunk újat, hogy az elmúlt évek robbanásszerű technológiai fejlődése gyökeresen átalakította az irodai munkavégzést. Míg néhány évvel ezelőtt tíz kiállásos hosszabbítókon keresztül jutott el az áram a faxtól a monitoron át az asztali lámpáig, addig ez ma már elképzelhetetlen. És nem csak azért, mert ki akarna manapság kábelkötegeken keresztülbukdácsolni?! Hanem azért is, mert az utolsó pár évnek hála, túl vagyunk jó néhány eszköz- és szolgáltatás-innováción –pl. a Wi-Fi-t és a bluetooth technológia-, aminek oroszlánrésze van abban, hogy a kábelek jelentős része eltűnt.

Ráadásul mostanra igen szigorú előírások születtek a munkaterületek akadálymentességére vonatkozóan is. Csupán néhány azok közül a kényelmi és védelmi szempontok közül, amiket kötelezően alkalmazni kell:

  • a dolgozó testméreteinek megfelelő irodai bútorok biztosítása
  • a dolgozó kényelmes testhelyzetének biztosítása
  • a munkaeszközök optimális elhelyezése a használati gyakorisága és természetes testtartásból való elérése szempontjából
  • irodai eszközöktől függően biztosítani szükséges a dolgozó számára az egy főre eső munkaterületet, amely egyszemélyes iroda esetében legalább 9 m2 –többszemélyes iroda berendezésekor pedig figyeljünk, hogy ez az érték minimum 6 m2 legyen

Jó, jó, de akkor hol kapjanak helyet a hálózati kábelek?

Mivel manapság az álpadló a legelterjedtebb megoldás, ismerkedjünk meg ezzel a lehetőséggel elsőként.

Annak ellenére, hogy ezt az eljárást választják a leggyakrabban, az igazsághoz hozzátartozik, hogy meglehetősen sok hátránya van. Vegyük mindjárt az egyik legnagyobbat: jócskán elvesz a belmagasságából (különösen egy már meglévő ház esetében releváns ez), így csökkenti az egy főre jutó légköbméterek számát az irodában. Ráadásul kifejezetten drága. És arra is fel kell készülni, hogy ha költözés, vagy bármely más ok miatt fel kell szedni, az újra lerakás után az illesztések már nem lesznek pontosak, a lapok újra szintbe állítása szükséges. A bérlők emellett arra is gyakran panaszkodnak, hogy hosszabb használat esetén – az egyenetlen súlyelosztás miatt – nyikorog.

De ha nem az álpadló, akkor mi lehet a megoldás?

Szerencsére sokféle egyéb opció létezik. Ott van például a gipszkarton falban való védőcsövezés, de rakhatjuk az elektromos és hálózati vezetékeket parapet-csatornába, illetve vezethetjük a bútorokban is. Az, hogy végül melyik lesz az igazi, nagyban függ az egyéni igényeinktől, szükségleteinktől, de leginkább a bútorozástól. Fontos azonban kiemelni, hogy mivel az egyterű irodakialakításnál az asztalok a természetes fény közelsége miatt mindenképpen az ablak mellé kerülnek elhelyezésre, a paparepet-csatornában illetve a bútorban való kábelelvezetéssel tökéletesen eltüntethetők a kábelek.

A példák sorát hosszan lehetne folytatni, hiszen ahány bérlő, annyiféle elvárás.

„A fent említett vezeték nélküli technológiáknak köszönhetően szinte minden bérlőnek más az elképzelése, és voltak olyanok is, akik kifejezetten álpadló-mentes irodát kerestek.” mondta el Varga Judit MRICS, a Science Park bérbeadásával megbízott ügynökség, a CBRE bérbeadási vezetője.

A hamarosan megújuló, és új bérlőket kereső Science Park vezetősége arra törekszik, hogy leendő bérlőivel együttműködve alakítsa ki az optimális, személyre szabott megoldásokat.